fbpx

טונוס שרירים

טונוס נמוך/ גבוה בקרב תינוקות והשלכותיו העתידיות על התפתחות התינוק כילד וכמבוגר.


מחקרים תומכים בשיפור טונוס השרירים אצל תינוקות וילדים

להלן מספר מחקרים המצביעים על גורמים ושיטות שיכולים לשפר את טונוס השרירים:
  1. עיסוי טיפולי לתינוקות
  • מחקר שכלל ילדים עם תסמונת דאון הראה כי עיסוי טיפולי שיפר את התפקוד המוטורי הגס והעדין והפחית את היפוטוניה בגפיים, בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה פעילויות קריאה בלבד (Hernandez-Reif et al., 2006).
  1. מעורבות במשחק ושיפור נוירומוטורי
  • מחקר אורך שנערך על 2,905 ילדים מצא קשר בין שיפור בטונוס השרירים בגילאים 2-5 חודשים לבין התפתחות מוטורית ותפיסתית טובה יותר בגיל מאוחר יותר. בנוסף, זוהה כי תרגול פעיל ומכוון מסייע בשיפור תפקודים אלה (Serdarevic et al., 2017).
  1. התערבות מוקדמת לפגים
  • במחקר על פגים בסיכון גבוה, שינויים בטונוס השרירים (היפרטוניה בגיל צעיר והיפוטוניה מאוחר יותר) הראו שיפור משמעותי לאחר התערבות מוקדמת, במיוחד במקרים שטופלו תוך החודשים הראשונים לחיים (Hu et al., 2020).
  1. הקשר בין תזונה לגיל ההריון
  • מחקר על פגים הראה שטונוס שרירים השתפר באופן משמעותי עם העלייה בגיל ההריון והחשיפה לתזונה מספקת לאחר הלידה. השיפור היה משמעותי יותר עם הזמן, ונמצא קשר בין משקל לידה וטונוס לבין התפתחות מוטורית תקינה (Vungarala & Rajeswari, 2018).
  1. גרייה טקטילית
  • מחקר פיילוט מצא שגרייה טקטילית פסיבית (מגע רך) שיפרה את טונוס השרירים אצל ילדים עם היפוטוניה ועיכוב התפתחותי בגילאי שנה עד ארבע (Linkous & Stutts, 1990).
  1. פיזיותרפיה לתינוקות עם טונוס לא תקין
  • מחקר שנערך על ילדים עם בעיות בטונוס חגורת הכתפיים (כתוצאה מהיפוטוניה או היפרטוניה) הראה שטיפול פיזיותרפי ממוקד שיפר את היכולת המוטורית ואת טונוס השרירים במהלך השנה הראשונה לחיים (Georgieff & Bernbaum, 1986).
סיכום
מחקרים מצביעים על כך שהשיפור בטונוס השרירים אצל תינוקות וילדים מתאפשר באמצעות התערבות מוקדמת, טיפולי מגע (כגון עיסוי), ותזונה מספקת. מעורבות פעילה של ההורים והמטפלים יכולה לתמוך בתהליכי ההתפתחות המוטורית והנוירולוגית של הילד